Remodelació que retorna al barri un habitatge que havia perdut tota la seva força i bellesa
El barri de les Tres Torres de Barcelona va néixer entre 1901 i 1903, i albergava residències de gran part de la burgesia industrial catalana. En aquesta zona de la perifèria es troba aquesta casa modernista que data de 1920. Després de diverses transformacions i ampliacions, algunes d'elles desafortunades, és ara quan els nous propietaris decideixen recuperar la memòria històrica de l'habitatge.
L'objectiu principal del projecte ha estat tornar-li al barri un edifici d'una època tan significativa per a la ciutat com va ser el modernisme, aconseguint crear un conjunt unitari que engloba diferents etapes d'actuació. S'ha recuperat el volum original de l'habitatge i s'ha incidit en les últimes actuacions per destacar la façana original de 1920.
Aquest projecte de rehabilitació l'ha liderat l’arquitecta Lucía Olano Lafita, que treballa en el desenvolupament d'una arquitectura sostenible i eficient energèticament en totes les seves intervencions. El resultat és un habitatge rehabilitat seguint l'estàndard Passivhaus: reuneix tots els requisits que demana el seu entorn natural, amb una demanda energètica baixa i unes instal·lacions d'alta eficiència energètica. A més, té un cost energètic molt baix i optimitza els recursos existents a través de diferents tècniques passives.
CONEIX A L'ARQUITECTA
És primordial per aconseguir el certificat que es disminueixin les necessitats de climatització: els edificis Passivhaus aconsegueixen reduir en un 75% les necessitats de calefacció i refrigeració.
Per això, aquesta obra compta amb un magnífic aïllament tèrmic exterior, posant especial atenció en els 'punts febles' de l'edifici. Seguint els principis bàsics en el disseny i execució d'un habitatge Passivhaus, aquesta obra també compta amb ventilació creuada, sistemes de renovació d'aire o amb persianes i porticons de fusta com a sistema de control solar.
L’arquitecta tenia clar, en tot moment, de comptar amb un partner com Iscletec era necessari si es volien aconseguir tancaments d'altes prestacions que complissin amb els estàndards de casa passiva.
Les fusteries han estat un altre punt clau: s'han fabricat tancaments de fusta d’Iscletec com les originals, però d'altes prestacions tèrmiques. Aquestes prestacions, s'aconsegueixen mitjançant el model Iscletec 78, amb perfil de fusta de 78 mm, el que implica que podem col·locar vidres triples de 34 a 40 mm de gruix.
Iscletec 78 és el model estrella de la nostra campanya #VestimosBarcelona, que es centra en minimitzar els sorolls de l'exterior i millorar la climatització dels habitatges. Sumat a una acurada instal·lació de la fusteria, on s'ha reduït el pont tèrmic mitjançant el sobre-aïllament del marc i la instal·lació de cintes pre-comprimides, s'aconsegueix un element arquitectònic amb una transmitància de finestra instal·lada de Uw = 1,37 W / m2·K.
Això es trasllada en una major protecció, aïllament i estanquitat. A més, el vidre instal·lat és baix emissiu per reflectir la calor a l'interior de l'habitatge a l'hivern i mantenir-lo a l'exterior.
La fusta utilitzada en el disseny dels tancaments és de Làrix Siberià. El làrix és el material de fusta més resistent del món, que destaca per la seva fortalesa, durabilitat i impermeabilitat. A part dels beneficis intrínsecs del material, la fusta utilitzada per als productes d’Iscletec prové sempre d'espais gestionats amb el segell de qualitat forestal sostenible PEFC. Els productes d'origen forestal certificats per PEFC garanteixen als consumidors que estan comprant productes de boscos gestionats sosteniblement.
Per al control de la carga solar, s'han previst porticones Iscletec amb làmines regulables a les finestres de la façana original i vidres de control solar amb persianes alacantines en les plantes amb grans obertures.
Les portes, finestres i balconeres de fusta s'han personalitzat al màxim i compten amb acabats amb un alt grau de detall. Així, s'ha proporcionat un vestit a mida per als propietaris, els quals s'han implicat activament durant tot el procés de creació i fabricació.
Per proporcionar encara més prestacions, Iscletec ha col·locat una solució addicional que brinda encara més rendiment a la seva instal·lació: sensors d'alarma integrats en cada un dels tancaments de fusta.
Els sensors d'alarma s'incorporen sense trencar l'harmonia als propis tancaments, un sistema altament innovador i amb un valor estètic inigualable. L'alarma ve inherentment integrada en finestres, portes i balconeres, el que garanteix una major seguretat i una disminució de les possibilitats de furt en l'habitatge.
Iscletec ofereix molt més que tancaments de qualitat, també es preocupa per aconseguir el benestar de les persones a les llars en què intervé.
#COLOROFTHEMONTH
Gris Esmeralda
El color escollit pels productes Iscletec en aquesta casa modernista és totalment personalitzat segons la interiorista i el gust del client. Es tracta d'un color no referenciat molt semblant al Gris Esmeralda, popular entre els projectes de #VestimosBarcelona per la seva fusió amb la ciutat.
El Gris Esmeralda és una barreja entre luxe, progrés i evolució. Atributs que encaixen perfectament amb aquest edifici modernista que es fusiona harmoniosament amb el seu entorn. Aquest to gris verdós, combina l'elegància d'un color neutre com el gris, amb la potència i majestuositat del color de la preciosa pedra maragda.
Fotógrafa: Marcela Grassi