27/07/18 | ISCLETEC

La fusta i el seu paper actual en el sector de la construcció


La fusta està de moda.
Font: Barcelona Building Construmat

Ulleres, rellotges, bicicletes i els accessoris més estranys: ho volem tot en fusta. No sorprèn llavors que els edificis també. Potser aquesta sigui la raó principal de l’èxit que aquest material està tenint en el sector de la construcció, tant que ja es parla del segle de la fusta, després del segle de l’acer i el del formigó.

Des de fa anys, arquitectes i indústria de la construcció estan preparats per dissenyar i realitzar els edificis de fusta que es construeixen en l’actualitat, però no aconseguien sortir d’un nínxol de mercat molt petit. Alguns projectes d’uns pocs atrevits arquitectes – amb formes en la majoria dels casos estranyes i que poc tenien a veure amb el que la gent s’esperava d’un edifici – quedaven relegats en publicacions especialitzades de bio-arquitectura o del mateix sector de la fusta.

És cert que s’han fet alguns avenços tècnics. El sector, en plena expansió, està dedicant molts recursos a la investigació per realitzar sistemes amb prestacions cada vegada més elevades. És cert, també, que les noves generacions de projectistes tenen més familiaritat i coneixements sobre aquest material.

Tot aquest potencial inexplotat estava a l’espera d’un últim i fonamental element, la demanda. I la demanda, com sovint passa, segueix les dinàmiques de la moda, és a dir del que es percep com adequat, just i oportú en un determinat moment. El temps de la fusta sembla haver arribat i cal desitjar que ho hagi fet per quedar ja que els beneficis de la seva correcta utilització en la construcció són, sens dubte, positius per al planeta i els seus habitants.

Més enllà de les seves característiques formals, que casen perfectament amb la sensibilitat estètica actual, les construccions en fusta tenen múltiples avantatges que podríem agrupar en quatre categories principals:

– Sostenibilitat mediambiental
L’edificació és una de les activitats humanes amb major impacte en el medi ambient. Durant el seu cicle de vida, des de la seva construcció fins a la seva demolició, un edifici consumeix recursos naturals, produeix emissions en el medi ambient i genera residus. Diversos estudis LCA (Life Cycle Assessment) comparen els cicles de vida d’edificis realitzats amb diferents sistemes constructius basats en la fusta, formigó armat, acer i maons, demostrant que els impactes dels edificis en fusta resulten més sostenibles per al medi ambient.

– Estalvi energètic
Es calcula que els edificis consumeixen al voltant del 40% de l’energia demandada en el món.
L’eficiència energètica dels edificis és, per tant, extremadament important per al destí del nostre planeta i, sens dubte, l’estalvi energètic està introduint canvis significatius en la manera de construir. Les normatives tècniques obliguen a sistemes cada vegada més eficients.

– Confort habitatiu
El confort habitatiu es defineix com el benestar psicofísic de les persones que viuen en un ambient i és una sensació que depèn principalment d’algunes condicions ambientals, la majoria de les quals mesurables i controlables (temperatura, humitat, qualitat de l’aire interior, velocitat de l’aire , temperatura superficial, il·luminació, condicions acústiques, …). Destaquem només algunes de les característiques de la fusta que permeten controlar aquestes variables i aconseguir els valors adequats per assegurar un confort elevat.

La fusta és un material higroscòpic, que tendeix a absorbir o perdre aigua segons les condicions de l’ambient. És, per tant, un regulador de la humitat relativa interna i actua al mateix temps com a filtre de l’aire interior que penetra en els microconductes que componen les fibres del material. Gràcies a la seva baixa difusivitat tèrmica, la fusta varia la seva temperatura lentament posada en contacte amb un cos a una temperatura diferent. La sensació tèrmica al tacte és agradable, perquè reflecteix la nostra condició tèrmica. D’aquí que comunament definim la fusta com un material “càlid”.

La fusta és un material natural i la sensació d’estar en contacte amb la natura té importants beneficis psicofísics.

– Racionalització del procés constructiu
Una de les principals avantatges dels sistemes constructius en fusta és la possibilitat de pre-fabricar la majoria dels elements constructius incloent també part de les instal·lacions o dels acabats. En l’obra, el muntatge dels elements es realitza en sec, amb el conseqüent estalvi d’aigua. Els temps de realització es redueixen notablement i això permet d’una banda un estalvi econòmic important i per l’altre una atenuació significativa de l’impacte de l’obra en el seu entorn.