21/03/12 | ISCLETEC

Iscletec present en el Solar Decathlon 2012 projecte Eco

General

Iscletec ha arribar a un acord amb l’Escola ETSAV de la UPC col·laborant amb el projecte ECO, conjuntament amb un equip  multidisciplinar que es presentarà al  Solar Decathlon 2012.

Les noves finestres Iscletec de 78mm de gruix, amb fusta de castanyer, han sigut les escollides per el tancament del  prototipo ECO contribuint d’aquesta manera amb el compromís del mediambient i de la sostenibilitat aplicant la més avançada tecnologia i els últims avanços en arquitectura i ingenieria.

El PROJECTE

L’ escola d’arquitectura  ETSAV de la UPC participarà un any més en el Solar Decathlon Europe, un concurs  internacional en la que la finalitat del mateix es dissenyar i construir prototips de cases autosuficients energèticament.
L’experiència adquirida en l’edición de 2011 con el prototipo LOW3 (Low Energy, Low Impact y Low Cost)

es converteix en (e)co per  a la propera edició de 2012.El concepte inicial es redefineix per a millor el disseny del nou prototip  y de tots els procesos que porta associat. Es recupera el significat original de Eco = Oykos = Casa!

EQUIP
El projecte (e)co està desenvolupat per Escuela Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV_UPS) amb col·laboració d’altres facultats, empreses privades, entitats governamentals i d’altres organismes públics.


El (e)co es relaciona amb diferents projectes i grups d’investigació existens, tant en el Campus de la ETSAV como en d’altres centres la UPC així com grups externs associats, que afavoregeixen la màxima sinèrgia entre disciplines. El projecte també es basa en l’experiencia obtinguda en el concurs anterior SOLAR DECATHLON EUROPE 2010, on el projecte  LOW3 (también de la ETSAV) va guanyar el Primer Premi d’Arquitectura.

ARQUITECTURA

ELASTICITAT FUNCIONAL
(e)co és una vivenda que no s’organitza segons la distribució comú de peces i habitacions. La casa es distribueix a través de les activitats en multiples espais no programats. És l’usuari i els objectes els que defineixen l’espai segons les necesitats de la temporada o preferències.

ESPAIS INTERMEDIS
Els espais intermedis son una manera d’ampliar la superficie construida, sense augmentar molt el preu i cost de climatizació. Es tracta d’un espai per fomentar relacions amb condicions i formes d’habitarlo variables.

Solar Decathlon Europe

ENGINIERIA

EXTERIOR TÈCNIC
La pell exterior (e)co és una màquina climàtica de cost cero que funciona como un hivernacle a l’hivern i com un umbráculo a l’estiu. Es trata d’una estructura industrialitzada, que facilita l’adaptació i reutilització dels seus elements .

INTERIOR ORGÀNIC

Els mòduls interiors es construeixen amb materials orgànics locals, aprofitant d’aquesta manera, de les solucions constructives locals. El seu aïllament es garanteix d’un nivell de confort constant.
ACS (e)co climatitza l’interior dels seus mòduls mitjançant la circulació d’aigua a través de panells radiants. L’aigua es calenta per els colectors solars de la façana sur.

Solar Decathlon Europe

CIRCUITS D’AIGUA
El objetivo pasa por reducir el consumo de agua. Se trata de recuperar toda el agua que se pueda tratar (grises y pluviales) para reusarla en el huerto, cisterna, ducha… Contamos con depósitos, filtros de tratamiento primario y lámparas ultravioletas y humedales horizontales como tratamiento secundario.

PRODUCCIÓ FOTOVOLTAICA
El 100% de l’energia de la casa en produeix amb cel·lules fotovoltaiques posades a la cuberta. (e)co utiliza la tecnologia de l’hivernacle per ajustar al màxim la producció d’energia.. Modifica l’orientació de les plaques per adaptar-se a la incidència solar, obert(horitzontal) a l’estiu i tancat (inclinat) a l’hivern. Al mateix temps genera ventilació o efecte hivernacle quan es necesari.

EL CONCURS
Solar Decathlon Europe és una competició universitaria internacional que impulsa l’ investigación en el desenvolupament de vivendes eficients. Nascuda el 2002 als  E.E.U.U. i que va celebrar la primera edició a Europa el 2010.
L’objectiu dels equips participans es el disseny i construcció de cases que consumeixin la menor quantitat de recursos naturals i produexin el mínim de residus durant el seu cicle de vida. Es fà especial ènfesis en reduir el consum d’energia, i obtenir tota la que sigui necesaria del sol.

Durant la fase final de la competició cada equip ha de montar la seva casa a Madrid, en un recinte abert al públic que l’anomenen Villa Solar, on totes elles poden ser visitades, a la vegada que s’enfronten a les deu proves.(“decathlon”) que determinarà quina serà la guanyadora de l’edició, les proves es determinarán en base als 10 punts següents.

1. Arquitectura
2. Enginieria i Construcció
3. Eficiència Energètica
4. Balanç d’energia elèctrica
5. Condicions de Benestar
6. Funcionament de la casa
7. Comunicació i Sensibilització social
8. Industrializació i Viabilitat de Mercat
9. Innovació
10. Sostenibilitat

Solar Decathlon Europe

Setembre 2012, la competició comptarà amb vint propostes procedents de 15 paissos diferents, onze d’ells europeus. (Alemanya, Dinamarca, Espanya, Françaa, Hungria, Italia, Noruega, Paissos Baixos, Portugal, Regne Unit i  Rumania), conjuntament amb Xina, Japó, Brasil i Egipte.
Cada uno dels equips col·labora amb una més universitats, amb la col·laboració econòmica i tècnica d’institucions i empreses. El protagonisme durant tot el procés, desde l’inici del disseny a la última fase del concurs a Madrid es dels estudiants, coneguts com “decathletas”, tutelats por un professor, el “Faculty Advisor”.

PRINCIPALS OBJETIUS
• Promoció del desenvolupament sostenible i de les enegies renovables
• Fomentar el I + D + i l’ús eficient de l’energia i la sostenibilitat en la industria de la construcció.
• Generar coneixament i conciencia social.